Rejs på 12 minutter med Hyperloop Dubai – Abu Dhabi

Den nybyggerstemning, der præger Abu Dhabi, Dubai og resten af de Forenede Arabiske Emirater, findes ikke mage til noget sted i verden. Nye fremtidsplaner for det ene futuristiske projekt efter det andet afløser hinanden i en lind strøm. Nogle af projekterne er som taget ud af en science fiction-film.

Hvad mener du f.eks. om muligheden for at kunne rejse mellem Dubai og Abu Dhabi i en kapsel på sølle 12 minutter? Det lyder som fri fantasi, men det vil blive til virkelighed i form af transportsystemet hyperloop. Samme strækning tager i dag ca. 2 timer i bil. Alene tanken er nok til at gøre en svimmel!

Hyperloop’et er første trin i Dubais igangværende transportrevolution, som med tiden også vil muliggøre dronetaxier og førerløse biler.

Hyperloop One og Elon Musk

Virksomheden bag initiativet hedder Hyperloop One, og den er i øjeblikket i gang med at bygge en pipeline i ørkenen mellem de to største metropoler i de Forenede Arabiske Emirater. Hyperloop One er en af tidens førende virksomheder, hvad angår det nyopførte transportsystem, men de ejer ikke den teknologi, der gør det muligt. Hyperloop er nemlig baseret på såkaldt open source, hvilket betyder, at det står virksomheder og privatpersoner frit for at bygge videre på teknologien og anvende den til deres egne projekter.

Teslas grundlægger, Elon Musk, præsenterede sin idé om hyperloop allerede i 2013, hvor han for første gang præsenterede sin forskning. Musk har selv kaldt sin opfindelse for den perfekte krydsning mellem et Concorde-fly, en laserpistol og et airhockey-bord. Transportsystemet byder på andre fordele end den svimlende høje hastighed – teknologien er også helt fri for miljøskadelige udledninger. Desuden er der ingen risiko for, at hverken mennesker eller dyr kan komme til skade ved at krydse “sporene”, eftersom transporten sker inde i et rør.

Hyperloop One forventer at gøre kommerciel debut i 2020 for gods – og at gennemføre den første persontransport i 2021. Virksomheden forhandler med de nordiske lande om at forkorte afstanden mellem regionens storbyer. F.eks. har Hyperloop One indledt drøftelser med flere store aktører som Rambøll, KPMG og advokatfirmaet Setterwalls med henblik på at virkeliggøre transportsystemet mellem Helsinki og Stockholm. Med en løsning af denne type ville passagerer kunne rejse mellem de to hovedstæder på under 30 minutter.

Sådan fungerer transportsystemet hyperloop

I betragtning af al den teknik, der indgår i hyperloop, er det svært at give en enkel forklaring på, hvordan det fungerer. Hyperloop kan sammenlignes med rørpost. I stedet for vogne, der kører på spor, er tanken bag hyperloop, at kapsler bevæger sig uden friktion gennem et rør.

Inde i røret bevæger de førerløse kapsler sig med en hastighed på op til 1.200 kilometer i timen (!). Takket være det lave tryk i røret er der stort set ingen luftmodstand, og det er derfor, der kan opnås hastigheder i samme størrelsesorden som de hurtigste fly i verden.

Hyperloop drives af en højteknologisk, lineær elektrisk motor. Ved hjælp af magnetisme hæves kapslen fra “sporet”, så den svæver frit, hvilket mindsker friktionen. Kombineret med det lave lufttryk i røret, som sikres ved hjælp af vakuumpumper, bliver det muligt at opnå de enorme hastigheder, som et hyperloop kan præstere.

Det sker i UAE

Rejseguider om UAE

Hoteller