Fakta om Dubai – den utrolige rejse fra anonym fiskerby til verdensmetropol

  1. 15 Marts 2018
  2. Generelt

Det er et før og et efter 1966 i Dubai. Året hvor olieboringerne kaster regionen ind i en ny guldalder

Få byer og regioner har gået igennem en ligeså omvæltende og dramatisk udvikling som Dubai. Dubai i 2018 er en by der forbindes med høje skyskrabere, hypermoderne kvarterer, verdens mest luksuriøse hoteller og storslåede byggeprojekter, der afløser hinanden. Et symbol på modernisme og hvad mennesket er i stand til. Fakta om Dubai, som for 50 år siden havde fremstået som en uopnåelig utopi.

Før olien – centrum for perlefiskeri

Så sent som i første halvdel af 1960´erne var Dubai intet mere end et anonymt fiskerisamfund, som var helt afhængigt af nærheden til Abu Dhabi, der på det tidspunkt allerede blev klassificeret som en veludviklet by. Det der i dag er et sted, hvor moderne komplekser slås om pladsen, var dengang blot nogle kvarterer af lave huse og uudnyttede sandbunker.

Det betyder dog ikke, at Dubai som samfund bare en dag opstod fra ingenting i ørkenlandskabet. Arkæologiske fund viser, at området har været beboet af nomader så tidligt som 3000 år f.kr. Almindeligt fiskeri og perlefiskeri udviklede sig til samfundets vigtigste erhverv. Yderligere fakta om Dubai fra dens tidlige historie siger, at 700-tallet e.kr. menes at være den tidsperiode, hvor den islamistiske tro får sit fodfæste i regionen. En religiøs retning som stadig præger Dubai og de øvrige Forenede Arabiske Emirater.

Det tidlige 1800-tal regnes som byen Dubais fødetid. Efter tider med stor ustabilitet kommer endelig, hvad der i dag betragtes som Dubais fader, Sheikh Saeed bin Maktoum bin Hasher Al Maktoum, til magten i år 1912. Startskuddet på et forenende styre, som i begyndelsen gav en god økonomisk udvikling, men som senere blev fulgt af et par tunge årtier som et direkte resultat af perleindustriens pludselige afvikling og anden verdenskrigs indtog.

Efter olien – en verdensby tager form

Det er et før og et efter 1966 i Dubai. Året hvor olieboringerne kaster regionen ind i en ny guldalder. Oliefundet indleder en ekspansion og en byggevilje, som ikke er stoppet siden da. Der investeres i infrastruktur, der bygges havne, flyvepladsen opføres og nye moderne kvarterer popper op som svampe i ørkenlandskabet.

I 90´erne og ved århundredeskiftet markerer Dubai, gennem en række opmærksomhedstiltrækkende byggeprojekter, at man vil blive et globalt symbol for innovation og tekniske landvindinger. I år 1999 åbnes det femstjernede luksushotel Burj Al Arab, som anses så luksuriøst, at det i folkemunde omtales som verdens eneste syvstjernede hotel. Selvfølgelig resultatet af en vellykket markedsføringskampagne, men samtidig også en indikation på hvilken global stilling Dubai på rekordtid havde opnået.

Byggeriet af palmeøen The Palm Dubai, dens skyline af skyskrabere, utallige rekordstore shoppingkomplekser og senere også verdens nuværende højeste bygning Burj Khalifa har stadfæstet Dubais position som stedet, hvor de mest umulige drømme bliver til virkelighed.

Hurtige fakta om Dubai:

  • Befolkningstal: 3 millioner (de fleste af FAEs emirater)
  • Areal: ca. 4000 km²
  • Officielt sprog: Arabisk
  • Mohammed bin Rashid Al Maktoum er siden 2006 Dubais emir og regent, såvel som hele De Forenede Arabiske Emiraters premierminister og vicepræsident
  • Vidste du, at byens politi jager forbrydere i luksuriøse biler fra Lamborghini, Ferrari og Bentley?
  • Al respekt for olie, men emiratet er også på forkant, når det gælder satsninger indenfor bæredygtige energialternativer. Dubai Sustainable City og store investeringer i solenergi udgør to tydelige eksempler.

Guides