Alkohol, drikkepenge og korrekt påklædning – dette gælder i UAE

  1. 4 Maj 2017
  2. Generelt

For at undgå unødvendige kultursammenstød, og for at forhindre at du utilsigtet kommer til at træde nogen over tæerne, har vi svaret på nogle af de oftest stillede spørgsmål vedrørende, hvad der er rigtigt og forkert i UAE.

Skik følge eller land fly. Det er en god hovedregel, når du besøger De Forenede Arabiske Emirater. Samfundet gennemsyres af muslimske sædvaner og regler, som du, som turist, forventes at respektere. I bund og grund handler det om sund fornuft og er på ingen måde svært at forholde sig til. For at undgå unødvendige kultursammenstød, og for at forhindre at du utilsigtet kommer til at træde nogen over tæerne, har vi svaret på nogle af de oftest stillede spørgsmål vedrørende, hvad der er rigtigt og forkert i UAE.

Må jeg drikke alkohol i UAE?

Ja, men ikke i offentlige rum. På hoteller, restauranter, barer, natklubber og andre steder, som har alkoholbevilling, er det fuldkommen som derhjemme. Det skal dog bemærkes, at den generelle liberale tilgang til indtag af alkohol kan variere emiraterne imellem. For eksempel har Sharjah en mere konservativ indstilling til alkohol end Dubai. Vær aldrig beruset på offentlige steder.

Hvad betragtes som korrekt påklædning i De Forenede Arabiske Emirater?

Uden for strand- og poolområderne bør tøjet dække kroppen fra knæ til skuldre. Shorts og kjole er tilladt, men lange bukser eller trekvarte bukser foretrækkes. Undgå tætsiddende tøj og dæk skuldrene, når I går i de arabiske kvarterer og besøger moskéer. Ved strande og pooler kan I have jeres almindelige badetøj på. Den eneste restriktion, man skal være opmærksom på, er, at kvinder ikke må bade topløse.

Forventes det, at jeg skal give drikkepenge efter restaurantbesøget?

Drikkepengekulturen i De Forenede Arabiske Emirater minder om den danske. Det vil sige, at det ikke er et must, men det forventes samtidig af dig, hvis servicen har været god. Sommetider er servicen allerede inkluderet i regningen. Hvis ikke, så læg 10-15 procent for at sikre dig, at netop din tjener eller taxachauffør tildeles nogle ekstra dirham. Løn- og arbejdsforholdene for ansatte i servicebranchen i UAE er ofte dårlige, så vær opmærksom på at respektere dem og give drikkepenge til dem, der gør din rejse lettere.

Må jeg prutte om prisen i butikker og på markeder?

Det er faktisk acceptabelt at forhandle om prisen i visse almindelige forretninger. Hvis du vil undgå pinlige situationer, er det dog bedst at gemme prutteriet til shoppingturene på UAEs lokale markeder – soukerne. Her kan du med ro i sindet forhandle hårdt med sælgerne, uden at stemningen bliver dårlig.

Hvilken adfærd og samtaleemner skal jeg undgå i det offentlige rum?

Undgå at blive for intim og at vise kærligheden frit frem på offentlige steder. Kys og omfavnelser i det offentlige rum betragtes ikke som en acceptabel adfærd. At tale nedsættende om landet, gøre sig morsom på sheikernes bekostning, diskutere politik eller religion er heller ikke noget, som bifaldes af emiraterne.

Flere guider